Mustafa Ali Yanık

Fraksiyonel Lazer Uygulaması

Fraksiyonel (Fraxel) Lazer Uygulaması 

Fraksiyonel Lazer Uygulaması, uzun yıllardır kullanılan lazer sistemlerindeki yüksek enerjileri sütunlar halinde cilde uygulama imkanı veren, dermiş ve epidermiste etkili olan, son yılların en etkili lazer uygulamalarından biridir.

Ciltteki kolojen ve epitel hücreyi yenilemeye yönelik olarak geliştirilmiş lazer sistemleridir.

Nasıl Etki Eder?
Yüksek lazer enerjilerinin sütunlar halinde cilde uygulanması, deride hasar oluşturarak etki gösterir. Cilt dokusu; herhangi bir sebeple (yanık, kesi, ameliyat, jilet…) meydana gelen hasar karşısında, hemen yara iyileştirme mekanizmasını faaliyete geçirir.  Bu uygulamada da hasar gören bölgelerin etrafındaki deri alanı ise sağlam kalır. Sütunlar arasında kalan, hasar görmemiş sağlam dokuların çoğalması, kasılması, hasarlı dokunun etrafını kapatmaya çalışması ile hasarlı deride hızla iyileşme sağlanır.


Fraksiyonel Lazer Tipleri
Bu uygulama amacıyla 3 çeşit lazer sistemi kullanılmaktadır:

  • Er-Glass (1540nm) lazer sistemi
  • Er-YAG(2940nm) lazer sistemi 

(Bu iki lazer tipinde düşük dalga boyları ile cildin daha üst tabakalarına etkili olunarak, cilt izleri, kırışıklık ve cilt sarkmaları tedavilerinde ortalama 4-6 seans uygulama gerektirmektedir.)
3- Fraksiyonel CO2 (10600nm) lazerler 

(Güçlü dalga boyu ile cildin derin tabakalarına kadar etkili olmakta; cilt izleri, sarkmaları ve diğer sorunlar karşısında 1-2 seansta dahi etkili sonuçları gözlenebilmektedir. CO2 lazerler uzun yıllardır tıpta çok geniş olarak kullanılmaktayken (iyi huylu cilt lezyonlarının, benlerin alınması gibi…), son yıllarda fraksiyonel uygulaması ile kısa sürede tatmin edici sonuçlara ulaşmak mümkün olmuştur. Fraksiyonel CO2 lazerlerin çok sayıda cilt tedavisi uygulaması için FDA onayı bulunmaktadır.)

Hangi Bölgelere Uygulanır?
Estetik amaçla vücudun hemen her yerine aşağıda sıraladığımız tedaviler için uygulanmaktadır.

  • Cilt lekeleri (yaşlılık, çil, sivilce lekesi, et benler, ve güneş lekeleri)
  • Cilt gençleştirme (kırışıklık ve sarkmalar için; kol altı bölgesi, iç bacak bölgesi, iç diz bölgesi, karın, popo bölgesi, alt-üst göz kapağı, dudak üstü sigara kırışıklıkları, el, boyun ve dekolte bölgesi gençleştirme). 
  • İzler (sivilce izi, yanık izi, yara izi, ameliyat izi, yaşlılık izleri ve çatlaklar)
  • Keratoz (deri kalınlaşması, kabarıklık) tedaviler
  • Sellülit tedavisi 
  • Damarsal tedaviler

Nasıl Uygulanır?
Uygulama öncesinde öncelikle cildin temizlenmesi gerekmektedir. 

Makyaj varsa temizlenir ve enfeksiyondan koruma amaçlı sterilizasyon sağlayan solüsyonlarla cilt iyice silinir.
Ağrı duyusunu azaltmak için ağrı azaltıcı lokal anestezik krem sürülür (isteğe bağlı).

Lazer ışınlarından korunmak amaçlı koruyucu gözlükler takılır.
Uygulama esnasında lazer uygulama aparatı ile cilt üzerinde 2X2 cm.lik alanlarda tarama yapılır ve cilde lazer enerjisi gözenekli olarak verilir. 

Uygulama sonrası güneşe karşı koruyucu önlemler alınması gerekmektedir.

Önlemlerin alınması ile oldukça güvenli ve kolay uygulamalardır diyebiliriz.

Tek başına uygulanabildiği gibi diğer estetik amaçlı uygulamalarla da birleştirilebilmektedir. Özellikle etkinliğini artırmak ve kısa sürede etkili sonuçlar almak için PRP (Platelet Rich Plasma) ile beraber yapılmaktadır. 
 

Ne zaman Uygulanır?
Fraksiyonel lazer uygulama sonrası cildin güneşe hassasiyeti artacağı için genel yaklaşımla sonbahar, kış aylarında uygulamalar önerilmektedir.

Kaç Seans Uygulanır ve Uygulama Süresi Nedir?
Seans sayısı ve süresi uygulamanın amacına, uygulama bölgesine ve lezyonların büyüklüğüne göre değişmektedir.

Genel yaklaşımla; sivilce izleri için uygulamalarda hafif olan izler için 1-2 seans uygulama yeterli olurken, derin olan izler için 3-5 seans uygulama gerekebilmektedir.

Cilt yanık, ameliyat izleri, çatlaklar için uygulama da lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak 1- 5 seans arasındadır. Cilt sorunlarının etkili tedavileri için devamlı olarak 1-3 seans fraksiyonel lazer uygulaması sonrasında yılda 1-2 seans cildin korunması amacı ile uygulama öngörülmektedir. Yaşlılık izlerinin giderilmesi, el gençleştirme amacı ile uygulamada ise devamlı olarak 1-3 seans fraksiyonel lazer uygulamasını takiben yılda 1-2 seans koruma uygulamaları yapılması önerilmektedir.

Cilt kırışıklıkları, sarkmaları ve için yapılan uygulamada; uygulama sonrası hemen cilt canlı, parlak bir görünüme kavuşur, kırışıklık ve sarkmaların kaybolduğu görülür, yani etkisi uygulamadan hemen sonra başlar ve yaklaşık 4-5 hafta boyunca devam eder. 

Seanslar genellikle 20-30 dakika arası sürmektedir.

Seans aralıkları ise 3-4 haftadır.

Uygulama Sonrası
Uygulama sonrası kişiler genellikle 12-24 saat sonrasında bazı önerilerle günlük yaşantılarına dönebilirler. 

Uygulama sonrasında 24-48 saat sürecinde uygulama bölgesine makyaj, pudra, fondöten kullanılmaması, havuz ve denize girilmemesi önerilir.

Uygulama sonrası güneşten korunmak için önlemler alınmalıdır.

Uygulama sonrası uygulama bölgesinde kızarıklık, hassasiyet ve gerilme hissi oluşacaktır. Hassasiyet ve gerilme hissi 4-6 saat içersinde herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan tamamen geçecektir.

Uygulama bölgesinde kızarıklık görüntüsü, uygulamadan hemen sonra başlar ve 1-3 gün içersinde normale dönecektir. 

Uygulama bölgesinde çok hafif ve küçük kabuklanmalar görülebilir, kabuklanmalar 3-5 gün içersinde kaybolur. Bu süre içersinde kabuklanmaların koparılmaması gereklidir.

Uygulama sonrası bölgeye uygulanan bazı kremler ile cildin iyileşme süreci hızlandırılır.


Ağrılı Bir Uygulama mıdır?
Hissedilen ağrı, küçük çaplı lazer enerjisinin cilde çarpmasının oluşturduğu yanma ve hassasiyet duyusu kadardır. Diğer lazer uygulamaları ile karşılaştırıldığında, lazer epilasyon, lazer ile damar tedavileri ve lazer ile dövme silme uygulamalarından daha az ağrılı olduğu ifade edilmektedir.

Genel olarak herhangi bir anestezi kullanmaya gerek olmamasına rağmen, bazı hassas kişilerde ağrı duyusunu azaltmak için ağrı duyusunu azaltıcı önlemler alınabilmektedir. 


Güvenli midir?
Fraxel, yaklaşık 5 yıldır tüm dünyada güvenle kullanılan, FDA onaylı bir uygulamadır.
Kullanılan lazer sistemleri, diğer lazer sistemlerinin aksine cilde dik, gözenekli olarak uygulanır ve gözeneklerin etrafında kalan sağlan dokular sebebi ile yan etki oluşma, yanık oluşma ve iz kalma riski çok düşüktür.
Herhangi bir kanser yapıcı etkisine rastlanmamıştır.

Kimlere Uygulanamaz?

  • Uygulama bölgesinde herhangi bir cilt enfeksiyonu olan kişilerde, 
  • İmmün yönden herhangi bir hastalığı olan, bağışıklık sistemini zayıflatıcı kortizon ve ilaç kullanan kişilerde,
  • Hamile ve emzirme döneminde olan kadılarda,
  • Kanser hastalarında,
  • Sivilce tedavisi için ilaç kullanan (Roaccutane, Zoretanin, Acnegen, Acnetrent gibi) kişilerde (ancak ilaç tedavisinden 6 ay sonra olabilir)
  • Kan sulandırıcı kullanan kişilerde (yaklaşık 10 gün beklenmelidir)
  • Çok koyu tenli hastalarda (leke riskinden dolayı),

bu uygulama yapılamamaktadır.