Mustafa Ali Yanık

Çene Estetiği

Çenenin yüz ile olan orantısını düzeltmek-sağlamak için yapılan bir grup işlemdir. 

Çene ucu normalden büyük ya da küçük olabilir. Her iki durumda da belirgin bir estetik sıkıntıya yol açar. Bu gibi durumlarda çene estetiği ameliyatları yapılır. 

‘’Genioplasti ameliyatları’’ çene ucunun estetik görünümünü değiştirmeye yönelik operasyonlardır. Bu operasyonlar ile çene ucunun uzunluğu ya da büyüklüğü artırılabilir ya da azaltılabilir. Yani, çene ucu şekilde yeniden şekillendirilebilir.

Çene ucu değerlendirilirken önemli olan  üst ve alt çenedeki dişlerin birbiriyle olan ilişkisinin normal olup olmamasıdır. Sadece çene ucunda yapılacak olan operasyonlarda, dişler arasındaki ilişkinin mutlaka normal olması gerekir. Çene kemiklerinde deformasyon ile birlikte ısırma problemi de varsa, ortognatik cerrahi (üst veya alt çenenin aşırı önde ya da arkada olması, veya yana doğru kayması gibi iskeletsel bozuklukların erişkin yaşlarda düzeltilmesi) denen komplike ve uzun bir tedavi gerekebilir.

Az derecede eksiklik durumunda çene ucu protezleri ile büyütme yapılabilmektedir. Az derecede fazlalık durumunda ise kemik törpüleme uygulanabilmektedir. Çene ucu estetiğinde mutlaka kişiye özel operasyonlar gerçekleştirilmelidir.
Çene ucunun normalden küçük olması daha sık rastlanan bir durumdur. Hasta bir de kemerli bir buruna sahipse şekil bozukluğu daha da belirgin bir haldedir ve  “Kuş yüzü (bird face)” olarak adlandırılan durum ortaya çıkmaktadır.
Çene ucunu büyütmek için silikon, medpor, titanyum gibi sentetik materyallerin kullanımına sıkça başvurulur. Bu sentetik materyallerin yer değiştirmesi, kemik dokusunu eritmesi ve enfeksiyon gibi riskleri vardır. Aynı zamanda sentetik materyal kullanılarak yapılan müdahalelerde gıdı sarkmalarında da düzelme olmamaktadır. O nedenle, bu sorunu çene ucundaki kemik dokuyu öne doğru ilerleterek çözmekteyiz. Bu teknikle gıdı ve boyun bölgesinde de estetik olarak pozitif değişiklikleroluşmaktadır. Ayrıca kişinin kendi kemik dokusunu kullanarak yapılan operasyonlar en güvenilir operasyonladır.

Genioplasti ameliyatları genel anestezi altında, tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirmelidir. Operasyon 45-60 dakika arasında sürmektedir. Tamamen ağız içinden yapılan bir ameliyat olduğu için hastanın yüzünde herhangi bir iz oluşmamaktadır. Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Bu, hastanın ameliyat sorası durumuna bağlıdır. Operasyon sonrası ağrı çok az olmakla beraber, ağızdan alınan ağrı kesicilerle ağrı yok edilebilir. Cerrahiye bağlı oluşan şişlikler 5-7 gün içerisinde tamamen kaybolmaktadır.  Enfeksiyon riskine karşı, hastanın bir hafta ağız hijyenine dikkat etmesi ve ek bir antibiyotik kullanması gerekmektedir.