Mustafa Ali Yanık

Kaş Estetiği

Kaşlar, bakış ve mimiklerimizi, dolayısıyla yüz ifademizi doğrudan etkiler ve yönlendirirler. Mutlu, üzgün, sinirli, şaşkın ve yorgun ifadeler, farklı kaş şekilleri ile yüzümüze kazandırabilir. Kaşlarımızda oluşabilecek sarkıklıklar, göz kapağı düşüklüğüne yol açıp, yüzümüze olduğundan yaşlı bir görünüm de kazandırabilir.

İdeal kaş şekli yüz estetiği ile ilgili klasik kitaplarda yapılan tariflere göre;
- İç taraftaki sınırı burun kanadının kenarından yukarı çizilen çizgide biten,
- Dış sınırı burun kanadının kenarı ve gözün dış köşesinden geçen çizgide biten,
- En yüksek noktası dgöz bebeği ile gözün dış köşesi arasında bir yerde olan
- Yani ortası kalkık hilal gibi kaşlardır.

 

Fakat tabi ki bu kaş tipinin herkes için ideal olduğunu söylemek doğru değil, çünkü güzelliğin standartı yoktur. Kimileri için kalkık kaş, kimisinde yanlara doğru yükselerek düz uzanan kaş, kimileri için de yanlarda az olup, 3’te 2’si iç kısımda kalan kaş güzel ve idealdir.

Kaşı istenilen şekle sokmak için uygulanan teknikler şöyle sıralanabilir:
- Kaş alma
- Kalıcı makyaj veya dövme
- Botoks uygulaması
- Askı tekniği ile kaş kaldırma
- Ameliyat ile kaş asma

Kalıcı makyaj adı üstünde ‘’kalıcı’’ bir yöntem olduğu için, yaptırmadan önce iyi düşünmek gerekir. Diğer dövmelere göre de silinmesi daha zordur.

Botoks doğru uygulandığında kaşların dış kısmını havaya kaldırıp istenilen sonucu ortaya çıkabilir. Yüzdeki mimik kaslarını geçici olarak fonksiyon dışı bıraktığı için kırışıklıkların tedavisinde de kullanıldığını biliyorsunuz. Uygulama çok basit, enjeksiyon yapılacak bölgeye ağrıyı azaltması için bir süre buz uygulanır ve işlem gerçekleştirilir. Etkisi 3 veya 4. günde görülmeye başlanır, 7-10 gün aralığında etki iyice belirginleşir, bazı durumlarda 10. günde rötuş gerekli görülürse yapılabilir. Tabi ki geçici bir etkisi vardır. 5-6 ayda bir tekrar gerektirir. Uygulama sonrası nadirem noktasal morluk ve hafif şişlik görülebilir, fakat kısa sürede yok olur. İşlem sonrası buz uygulaması da bunları engelleyebilir. Bu uygulama sonrası hemen günlük yaşantınıza ya da işinize dönebilirsiniz.

Askı tekniği ile kaş kaldırma lokal anestezi ile yapışabilen, basit ve çabuk uygulanabilen bir yöntemdir. Saç içi ve kaş üzerinden yapılan 2-3 mm.’lik kesilerden, iğneler ile erimeyen ipler geçirilir. Kaldırma işlemi mümkün olduğu kadar yapılır. Etkisi 8-12 ay kadar sürer. günlük yaşantınıza ya da işinize dönebilirsiniz. Son dönemlerde askı işlemi için özel üretilen ve 2 yönlü germe yapabilen iplerle daha etkili ve uzun süreli kaş kaldırmak artık mümkün olmakta, etkisi de yaklaşık 2 yıl kadar sürebilmektedir

Ameliyatla kaş asma işlemi genellikle genç/orta yaş grubu kişilerde, kaşlarda bir sarkma olmadan sadece kenar kısmının kalkması için tek başına uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem kalıcı sonuçlar ortaya koyar fakat zamanla alında sarkma meydana geleceğinden kaşlar da bir miktar etkilenecektir. Kaş kaldırma operasyonu lokal anestezi ile yapılabilir.

Değişik yöntemlerle yapılabildiği gibi bilinen klasik yöntemlerden biri; kaşın hemen üstünden kaş şekline uygun kesilerle gerektiği kadar derinin çıkarılması ve üstte kalan derinin kaş sınırına yeniden dikilmesidir. Dediğim gibi İleri yaşlarda tercih edilebilecek, lokal anestezi ile yapılabilen basit ve çabuk bir yöntemdir. İleri yaş grubundaki kişiler için bu işlem göz kapağı estetiği ve yüz germe operasyonu ile kombine edilebilir.

Diğer bir yöntem; şakak bölgesinde, saçlı deri içinden yapılan birkaç cm.’lik kesi ile girilip, kaşa kadar olan deri bölgesinin alttaki dokulardan serbestleştirildikten sonra fazla deri atılarak tekrar dikilmesidir. Bu yöntemde iz saçlı deri içine gizlenmektedir.

Son yılların en popüler tekniği ise; sadece kaş kaldırmak veya alın germe ile beraber de için yapılabilen ‘’endoskopik alın germe ve kaş kaldırma’’ yöntemidir. Bu işlemde ‘’Endoskop’’ adı verilen video kameraya bağlı uzun, ince bir tüp kullanılır. Video kamera kafa derisinde açılan 3-4 ufak kesinin içine yerleştirilir. Böylece cerrah endoskop sayesinde alnın içini görür ve öyle çalışır. Diğer deliklerden de cerrahi aletlerle ameliyat gerçekleştirilir. Endoskop tekniği, kesilerin çok küçük boyutta olmasını sağlar. Bu teknikte alında kırışıklığa sebep olan fazlalıklar ve kaslar kameradan ekrana yansıyarak görülür ve düzeltilir. Kaşlara asma işlemi için iplikler yerleştirilir. Bu işlemde klasik yönteme nazaran saç içi kesileri çok daha küçük, operasyon süresi daha kısa, iyileşme yani günlük hayata dönme süresi ise çok daha kısadır.